![Dosya E-Ticaret .2](/uploads/resimler/bloglar/3667918-blog.jpg)
Dosya E-Ticaret .2
E-ticaret sitesi tasarımı nasıl olmalı? Görsel tasarım hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? İçerik nasıl kurgulanmalı?
E-TİCARET SİTESİ TASARIMI NASIL OLMALI?
TASARIM NEDEN ÖNEMLİ?
Fiziki bir mağaza ziyaret edildiğinde; mağazanın ferah olması, bölüm yönlendirmelerinin doğru yapılması, ürün yerleşiminin temiz görünümlü ve çevresindekilerle ilişkili olması ziyaretçiyi kolaylıkla müşteri yapabildiği gibi, aradığı ürünün yanında başka ürünler de satın alması konusunda teşvik eder. Bu durum elektronik ticarette de geçerliliğini korur. Üstelik sanal bir mağazada algının çok daha kısa sürede oluşması ve işlemlerin de aynı şekilde hızla ilerlemesi sebebi ile alışverişi tamamlamak daha da kolaydır. Fakat teoride oldukça basit görünen bu durum pratiğe döküldüğünde satıcı tarafında adımlar doğru takip edilse dahi yeterince özenle ilerlenmediği için rakamlara pek de olumlu yansımıyor.
İstatistiklere göre sanal mağazaları ziyaret edenlerin %70’i satın alma yapmadan sayfadan ayrılıyor, üstelik bu ziyaretçilerin büyük bir kısmı sepetine ürün eklemiş de oluyor. Bu oran alışveriş için mobil cihaz tercih eden kullanıcılarda ise %80’in üzerine çıkıyor.
Fiziki olarak bir arada olunmayan müşteri ile iletişimi sağlamanın, ürünleri doğru tanıtmanın ve süreci akıcı şekilde tamamlamanın en önemli faktörü olan “güven”i sağlamanın yolu öncelikle tasarımdan geçiyor. Markanın kendisini anlam bütünlüğü oturmuş bir web sitesi tasarımı ile sunması, söz konusu bu oranları site özelinde azaltmanın ilk adımı.
TASARIMDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Fiziki mağazada dekorasyon ve ürün yerleştirme ne kadar önemli ise sanal mağazada da tasarım o denli mühimdir. Öncelikle bir tasarım fikri ortaya konmalı, konsept belirlenmelidir. Bunu yaparken içerik sunum tarzı, kullanılan dil, seçilen renkler, fontlar gibi başlıkların sektör ve marka bilinirliliği ile uyumlu ve destekleyici olmasına dikkat edilmelidir. Bu seçimlerde; hedef kitle ve talepleri, beklentileri ve alışkanlıkları da göz önünde bulundurulmalıdır. Markaya özel belirgin bir farklılık ortaya konmalı, söz edilen farklılığın önemi vurgulanmalıdır.
Tasarımı; e-ticaret de dâhil tüm web sitelerinde “görsel tasarım” ve “içerik tasarımı” olarak ikiye ayırabiliriz. Ayakların biri aksadığında diğeri istenen etkiyi yaratmayacaktır. Sade, espasları doğru ayarlanmış, metinleri okunabilir renk, font ve büyüklük ile yerleştirilmiş, temiz bir tasarım ortaya çıkarmak kadar; yönlendirmede net kategorilendirmeye, belirgin bağlantı butonlarına, işlevsel bir arama sistemine yer vermek de önemlidir.
Bir e-ticaret sitesini açtığında çoğunlukla ne almak istediği belirli olan ziyaretçinin aradığı ürüne / hizmete en kısa yoldan erişimi sağlanmalı; ne görsel tasarım ile ne de içerik tasarımı ile labirentte dolaşma hissi yaratılmamalıdır. Kullanıcı alışkanlıkları, benimsenmiş kullanım modelleri göz ardı edilmemelidir.
Mobil kullanımın yaygınlaşması ve mobilde site terk oranlarının kıyasla daha fazla olması önemsenmeli, duyarlı (responsive) tasarımın farklı ekranlarda kullanımları iyileştirilmelidir. Sayfa yükleme hızı mümkün olan en iyi seviyede ayarlanmalı ve sonrasında muhakkak korunmalıdır.
SAYFALAR NASIL KURGULANMALI?
Ana Sayfa
Araştırmalara göre bir site ziyaretçisini kazanmak için ortalama 4 saniyeniz var.
Web sitesi kısa sürede açılmazsa, açılan sitenin tasarımı kötü ve güven vermiyorsa ziyaretçiler siteyi hızlıca terk ediyorlar. Ürünlerin, hizmetlerin, satış sonrası desteğin çok iyi olması hiçbir şey ifade etmiyor. Bu da ana sayfayı web sitesinin en önemli sayfası haline getiriyor.
Sadelik ana sayfanın en önemli unsuru olmalı. Çok renkli, çok hareketli alanlar satışa destek sağlamak yerine sadece dikkat dağıtıcı olacaktır. Reklâm bantları (banner alanları) etkili olması açısından sayıca az tutulmalıdır. Ziyaretçinin gözüne çarpması istenen kampanya alanları bir alanda toplanmalı ve görselleri birbirleri ile uyumlu tasarlanmalıdır.
Ziyaretçiye kolaylık sağlayan, kafasını karıştırmayan bir arama alanı bulundurulmalı, bu alanda mümkünse anahtar kelime girişinden başka seçeneğe yer verilmemelidir.
Listeleme Sayfaları
Ziyaretçi arama yaparak, bir marka ya da kategori bağlantısı kullanarak ilgili listeleme sayfasına geçtiğinde satın almak istediği ürünün reyonuna gelmiş demektir. Burada yapılması gereken; doğru yönlendirmeler ile aradığını kısa sürede bulmasını sağlamaktır.
Ürün yelpazesine göre; renk, boyut, beden gibi seçeneklerle filtreleme yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca indirim miktarı, indirim oranı, fiyat, eklenme tarihi gibi seçeneklerle de sıralama ziyaretçinin kontrolüne bırakılmalıdır.
Ürün Detay Sayfası
Ürünün farklı açılardan görselleri ürün detay sayfasının odak noktası olmalı. Görsellerin büyütülebilir ya da tercihen yakınlaştırılabilir olmaları ürünün daha uzun süre incelenmesini, dolayısıyla satış olasılığını olumlu yönde etkiler.
Ürün hakkında yeterli teknik bilgi verilmesi önemlidir. Muadilleri ile eş / denk teknik başlıklar üzerinden karşılaştırılma yapılabilmesi de hem ziyaretçinin doğru ürüne ulaşmasını hem de satıcının ziyaretçi ilgisini canlı tutabilmesini sağlayacaktır. Bunların yanı sıra yorum ve derecelendirme sistemleri de günümüz e-ticaret siteleri için bilhassa tüketici tarafından aranan özellikler arasında.
Ürün detay sayfası; ürünü sepete ekleme ya da doğrudan satın alabilme işlemleri konusunda belirgin ve doğru yönlendirmelere sahip olmalıdır. Tüketici –varsa- varyant seçimlerini de kolaylıkla yaparak güçlük çekmeden satın alma işlemine geçebilmelidir.
Ürün detay sayfasında “benzer ürünler” listelemesi de ziyaretçiyi kendisi için en doğru ürüne ulaştırma konusunda faydalı olacaktır.
Sepet, Sipariş, Ödeme Sayfaları
Tüketicilerin e-ticaret sitelerini terk etmeleri, alışverişten vazgeçmeleri en çok sepet, sipariş ve ödeme sayfalarında gerçekleşiyor. Siparişin tamamlanacağı bu sayfaların tasarımları özellikle sade tutulmalı ve güven veren doğru yönlendirmelerle kurgulanmalıdır.
Ziyaretçi eğer site üyesi ise üyelik, teslimat ve fatura bilgileri doğrudan sipariş formuna eklenmeli ve bu bilgiler sipariş özelinde düzenlenebilmelidir.
BİLGİLENDİRMELER & YASAL
ZORUNLULUKLAR
Bir e-ticaret sitesinde bazıları hukuki, bazıları ise tüketiciyi bilgilendirme için önemli ve gerekli kimi metinler ve sayfalar yer almalıdır.
Bilgilendirme metinleri müşterinin güvenini artıracak ve müşteri aradığı bazı soruların cevaplarına ulaşacağı için süreçte her iki taraf açısında da zaman kaybını ortadan kaldıracaktır. Hukuki olanlar ise sitede yer almadığında müşteri ile yaşanacak herhangi bir itilaf durumunda satıcı firma açısından büyük sorunlara neden olacaktır.
Gerekli / Zorunlu Sayfa ve Metinler
. Satıcı firma ticari bilgileri
. İletişim bilgileri
. Sıkça sorulan sorular
. Üyelik sözleşmesi
. Mesafeli satış sözleşmesi
. Teslimat koşulları
. İade koşulları / Cayma hakkı bilgilendirmesi
. Kullanım koşulları
. Gizlilik sözleşmesi ve KVKK
. Ön bilgilendirme formu