![Dosya E-Ticaret .4](/uploads/resimler/bloglar/9359031-blog.jpg)
Dosya E-Ticaret .4
Ödeme yöntemleri nelerdir? Ödeme Yöntemleri Nasıl Kullanılır? Hangi yöntemler daha avantajlıdır?
Dijital ticaretin ağını genişletmesi, herkes tarafından kabul görmesi ile geleneksel ticarette kullanılan ödeme yöntemlerinin güncellenmesi ve yenilikler kazanması da kaçınılmaz oldu. Bu durum ödeme seçeneklerinin uzunca süre yavaş bir seyirde artmasının ardından, e-ticaretin yaygınlaştığı yakın dönemde hayli fazlalaşmasını sağladı.
Firmalar yerel pazarda güçlü olmak ya da küresel bir oyuncu olarak yerini sağlamlaştırmak için elektronik ticaretin her başlığında olduğu gibi ödeme seçenekleri konusunda da itina ile davranmalılar. Öncelikle farklı hedef kitlelere erişim ve farklı kullanıcı alışkanlıklarını karşılamak için, hizmet veren / ürün sağlayan firmanın kendi yapısına, sektörüne, ürün satış yöntemlerine uygun seçeneklerden en az bir kaçını sanal mağazasında kullanması oldukça önemli. Bu seçenekleri belirlerken güvenirliliği herkesçe kabul gören alternatifler arasında tercihini yapmalıdır. Doğru ödeme yöntemleri çeşitliliği firmayı rekabette öne çıkaracaktır.
Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
Kredi Kartı
Kredi kartı entegrasyonları e-ticarette en yaygın kullanılan, müşterilerin en çok tercih ettikleri yöntemdir. Güncel verilere göre tüm e-ticaret faaliyetlerinin %60 kadarında siparişlerde ödeme tercihi kredi kartından yana yapılıyor. Bu oranın başlıca sebeplerinden birisi hiç şüphesiz ödemenin tek çekim ile yapılabilmesi gibi taksitlendirmenin de mümkün olması. Kredi kartı ile alışverişte ayrıca kartta biriken puanlar da kullanılabiliyor. Ayrıca bu ödeme yöntemi tüketicilerin sadece kredi kartı değil, banka hesap kartı kullanımına da izin veriyor.
3D Secure ile yapılan ödemeler ise güvenliği azami seviyeye çıkartıyor. 3D Secure kullanılan kredi kartı ödemelerinde kullanıcının ödemeyi tamamlayabilmesi için cep telefonuna SMS ile gelen tek kullanımlık kodu iletmesi gerekiyor.
Standart bir banka sanal pos entegrasyonu için sunucu / hosting paketi üzerinde SSL kurulumu şart. Firmalar sanal pos konusunda direkt bir banka ile çalışmak yerine İyzico, PayTR gibi ortak ödeme seçeneklerini de yine yazılımlarına entegre şekilde kullanabiliyorlar. Ortak ödeme sistemleri hemen her banka ile anlaşmalı bir hizmet sunduğu için geniş bir yelpazede kredi kartına özel kampanya, taksit avantajı gibi ek fırsatlar sunuyor ve artık banka sanal pos entegrasyonlarından daha fazla tercih ediliyor.
SSL (Secure Soket Layer – Güvenli Giriş
Katmanı) Nedir?
İstemci
ile sunucu arasındaki data (bilgi) transferinin güvenliğini ve gizliliğini sağlayan
bir protokoldür. Transfer esnasında dataların şifreli kanal üzerinden iletilmesini
sağlar.
Havale / EFT
Daha ziyade kredi kartı kullanmayanların ya da mevcut kartlarını çevrimiçi platformlarda kullanmak istemeyenlerin tercih ettiği yöntemdir. Müşteri alışveriş sonunda kendisine iletilen banka hesabına havale ya da eft yaparak ödemeyi tamamlar. Sipariş kaydında sanal mağaza sahibinin / yöneticisinin işlemi onaylaması gerekir, ödeme onayı ödeme ile eş zamanlı gerçekleşmez.
Banka sanal poslarında ve ortak ödeme platformlarında sipariş tutarının satıcı hesabına aktarılması için bekleme süreleri genellikle birkaç gündür. Havale / EFT yöntemi bu bekleme süresini ortadan kaldırır. Ayrıca sipariş iade sürecinde de ücret iade süresi ve işlem rahatlığı açısından avantaj sağlar.
EFT Nedir?
Farklı
bankalar arasında yapılan para transferi
Havale Nedir?
Aynı
bankada bulunan hesaplar arasında yapılan para transferi
Sanal Kart
Sanal kart kullanımı ile tüketicinin ana kredi kartını kullanımına, bilgilerini paylaşmasına gerek kalmaz. Ana karttan sanal karta aktarılan tutar ile işlem yapılır. Kartın bakiyesini kart sahibi belirler. Sanal kart numarası her alışverişte değişir. Müşteri açısından kart bilgilerinin başkasının eline geçmesi tehlikesi ortadan kalkar.
Anında Alışveriş Kredisi
Sanal mağaza ya da pazar yerinin anlaşmalı olduğu banka müşterilerine seçenek olarak sunulabileceği bir ödeme yöntemidir. Müşteriler bankanın belirlediği vade seçenekleri ile alışverişlerini tamamlayabilirler.
Kapıda Ödeme
Kargo firmaları üzerinden ilerleyen ödeme yöntemidir. Müşteri ödemesini kargosunu teslim alırken kargo görevlisine nakit ya da kredi kartı ile yapabilir. Nakit ya da kredi kartı seçeneğini alışveriş esnasında belirtir ve kargo görevlisi ödemeyi alacağı yöntemi bilerek kargo teslimine gider. Online olarak kredi kartı ile ödeme yönteminden sonra tüketiciler tarafından en sık tercih edilen seçenektir. Tüketiciler bilhassa tanımadıkları mağazalardan alışveriş yaparken daha güvende hissetmek için bu seçeneği tercih etmektedir. Kapıda ödemeyi kullanabilmek için satıcının kargo firması ile gerekli evraklarını ek yaparak bir sözleşme imzalaması yeterlidir.
Mobil Ödeme / SMS ile Ödeme
Dijital ticarette yakın dönemde daha çok mobil cihazların kullanıldığını görüyoruz. Gayet anlaşılır olan bu eğilim mobil ödeme seçeneğini önemli kılıyor. Mobil ödeme SMS onayı ile gerçekleşir. Tutar hat sahibinin faturasına yansır, şayet hat faturalı değilse ödeme miktarı bakiyeden düşer.
Bakiye
Müşteri sanal mağazanın kayıtlı bir kullanıcısı ise ve ilerleyen zamanlarda da mağazadan alışveriş yapmak konusunda istekli ise bakiyesine önceden ödeme yaparak alışverişlerinde bu cüzdanı kullanabilir. Bakiye sistemi satıcı açısından önden ödeme alma avantajı sağlar. Tüketici tarafında tercih edilmesi için çeşitli fırsatlar sunulabilir. Daha çok B2B (Business to Business) ticaret türünde kullanılır.
Online Cüzdan / Dijital Cüzdan
Son dönemlerde en sık kullanılanlardan ve daha da yaygınlaşması öngörülen yöntemlerin başında geliyor online cüzdanlar. BKMExpress, Paypal gibi markalar ile kullanılabilen türde, müşteri kredi kartını söz konusu online sistemlere kaydederek ödeme işlemini sadece tek tuş ile tamamlayabiliyor.
Mobil Cüzdan
Her işlemde kart bilgilerinin girilmesine gerek kalmadan, kredi kartı ya da banka kartının daha önceden kaydedildiği sistem QR kod ile işliyor. iGaranti, Turkcell Cüzdan gibi servisler aracılığıyla müşteri ödemesini kolaylıkla tamamlayabiliyor.
Hangi ödeme türü daha avantajlıdır?
Tüm seçenekler kıyaslandığında herhangi bir ödeme yönteminin tüketici ya da satıcı açısından daha avantajlı olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Kullanım alışkanlıkları ve öncelikleri farklılık gösterebilir. Sektörden sektöre, platformdan platforma ya da e-ticaret yöntemine (B2C, B2B vs.) göre de farklı türler tercih edilebilir. Örneğin; kredi kartı ile alınan ödemelerin bankadan ya da ortak ödeme sistemlerinden satıcı hesabına aktarımı genellikle satışın devamındaki birkaç iş günü içinde gerçekleşir. Satıcı açısından havale / eft yönteminin kullanılması direkt nakit girişi konusunda avantajlı olsa da, tüketici tercihleri daha çok kredi kartı olduğu için satış miktarını olumsuz etkileme riski vardır.
Ayrıca sıklıkla kullandığı bir ödeme yöntemine sepet sayfasında erişemeyen ziyaretçi alışverişini tamamlamadan sayfadan ayrılabilir. Tüm bunlar ve diğer farklı etkenler de düşünüldüğünde; ürün gamı, hedef kitle alışkanlıkları, nakit akış standardı politikası / gereklilikleri göz önünde bulundurularak sanal mağaza üzerinde ödeme seçeneklerinden birden fazla kullanılması satıcı açısından da tüketici açısından da kolaylaştırıcı ve rahatlatıcı bir durum olacaktır.