Bir Web Sitesi Oluşturmak

Bir Web Sitesi Oluşturmak

Bir Web Sitesi Oluşturmak

Bir web sitesi nasıl kurulur? Hangi yollar izlenmeli? Farklı aşamalarda nelere dikkat edilmeli?

 

Kişisel, kurumsal ya da içerik sunmak için bir web sitesi geliştirmek istiyorsanız öncelikle temel kavramları öğrenmelisiniz. Öğrendikleriniz zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayacak, ayrıca ziyaretçilerinizin de iyi bir kullanıcı deneyimi yaşamasına olanak verecektir.

 

1. Geliştirmeye Başlamadan Önce Plan Yapın

 

Web sitesi oluşturmanın ilk adımı; bütçe, süre, takip edilecek adımlar ve içerik başlıklarını dikkate alarak planlama yapmak olmalıdır. Planlama yaparken önem verilmesi gereken birkaç husus vardır.

 

Web Sitesi Hedefleri ve Hedef Kitle

 

Web sitenizin hedeflerini belirlemek, hem doğru içeriği belirleyip oluşturmanızı hem de sitenizin başarısını ölçebilmenizi sağlar. Örneğin; bir elektronik ticaret sitesi potansiyel müşterileri çekmeyi, sitede vakit geçirmelerini, birden fazla ürün incelemelerini ve sonuç olarak potansiyel müşterileri kalıcı müşterilere dönüştürmeyi amaçlar.

 

Web sitenizin hedeflerini netleştirdikten sonra hedef kitlenizi daha net görebilir ve tanımlayabilirsiniz. Hedef kitlenin belirlenmesi, ziyaretçilerin dikkatini çekmek için en etkili pazarlama ve tasarım stratejilerini belirlemenize yardımcı olur.

 

Tasarım İlhamı

 

Web sitesinin tasarımı konusunda bir profesyonelden yardım almak elbette çözümlerin içinde en hızlısıdır. Ancak kendi tasarımınızı kendiniz yaratmak istiyorsanız öncelikle tasarım ilhamının gelmesini beklemek yerine ilhamın peşine düşmelisiniz.

 

Bunun yollarından birisi öne çıkan rakiplerin tasarımlarını incelemek, tasarımlardaki odak noktalarını belirlemek olabilir. Pinterest, Behance gibi sitelerde gezinmek veya web sitesi tasarımı satışı yapılan platformlardaki örneklere göz atmak da faydalı olabilir. Bunlar aynı zamanda güncel tasarım yönelimleri konusunda da fikir verecektir.

 

Bütçe ve Zaman Çizelgesi

 

Adımları belirlemek ve bu adımlara uygun ve gerçekçi bir zaman çizelgesi oluşturmak; iş akışınızı düzenlemenize ve ilerlemeyi izlemenize yardımcı olur.

 

Harcama yapılacak tüm kalemleri (alan adı, barındırma alanı vs) netleştirerek toplam maliyeti ve içinde kalacağınız bütçeyi belirlemek de yaşanması muhtemel karmaşıklıkları önemli ölçüde ortadan kaldıracaktır.

 

2. Bir Tel Kafes (Wireframe) Yapın

 

Tel kafes ya da tel çerçeve; görseller, yer tutucu metinler, başlıklar, harekete geçirici düğmeler gibi ögelerin yerlerini belirlemek için yapılan iki boyutlu bir plandır. Renk düzenlemeleri sonrasında üzerine yapılacağından çalışma esnasında gri rengin tonları kullanılır.

 

Web sitenizin sayfa yapısını, işlevselliğini ve kullanıcı akışını görselleştirmenize yardımcı olur. Ayrıca optimum kullanılabilirlik ve kullanıcı deneyimi çalışmalarında da faydalıdır. Tüm bunlar ne yapılacağının önceden saptanmasını sağlayacağından süreci de hızlandırır.

 

Wireframe oluştururken kağıt kalem ya da uygun bir çizim programı kullanılabileceği gibi, wireframe.cc gibi web siteleri de tercih edilebilir.

 

3. Görsel Hiyerarşiyi Anlayın

 

Görsel hiyerarşi, ziyaretçilerin dikkatini web sitesinin en önemli ögelerine çekmeye yardımcı olan bir yerleştirme stratejisidir. Kullanıcıların gezinme ögelerini kolayca bulmasına ve etkileşimin artmasına yardımcı olur. İyi bir hiyerarşi oluşturmak için bazı önemli başlıklar vardır;

 

Boyut

 

En büyük alanlarda en önemli ögeler yer almalıdır.

 

Yerleştirme

 

Site ziyaretçileri bir web sayfasını gezerken sıklıkla F veya Z modellerini takip etme eğilimindedirler. Yerleştirmelerde birbirleri ile bağlantılı alanları buna göre konumlandırmak ziyaretçi ilgilisini canlı tutacaktır.

 

Renkler

 

Öne çıkmasını istediğiniz ögeler için ( örneğin düğmeler ) canlı renkler kullanmak gerekir. Renk seçiminin site arka plan rengi ile birlikte değerlendirilmesi, kontrast oluşturacak renklerin kullanılması gerekir.

 

4. Resimlerin ve Renklerin Nasıl Etkileşime Girdiğini Bilin

 

Görüntüler ve renkler, tüketicilerin bir web sitesi tasarımında en çok değer verdiği iki görsel öğedir . Bunları iyi uygulamak, web sitenizin kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirebilir.

 

Bir web sitesinin görünümünü karmaşık ve takip edilemez hale getirmemek ve tasarımda dengeyi sağlamak için 60-30-10 kuralıyla üç renk kullanmak en doğrusu olacaktır.

 

Tasarım tutarlılığını korumak için resimleriniz sitenin renk şemasıyla da eşleşmelidir. Ayrıca, web sitenizi yavaşlatabilecekleri için çok fazla resim kullanmaktan da kaçınmalısınız. Kullanılacak görsellerin kalitesinden ödün vermeden boyutlarını küçültmek için resimlerinizi sıkıştırabilirsiniz.

 

5. Doğru Yazı Tiplerini Seçin

 

Birçok web sitesi öğesi metin tabanlı olduğundan, bir sitenin kullanılabilirliği ve iyi bir kullanıcı deneyimi için doğru tipografiyi seçmek çok önemlidir. Siteniz için seçim yaparken kurumsal kimlikten uzaklaşmadan yazı tiplerini, boyutlarını ve uzunluklarını doğru belirlemelisiniz. Mobil kullanım için optimize edilmiş bir web yazı tipi seçimi farklı cihazlarda okunabilirliği sağlamak için önemlidir.

 

Tıpkı renk kullanımı gibi yazı tipinde de üçten fazla kullanmaktan kaçınmak gerekir. Boyutları da küçük ekranlarda da kolay okunabilir büyüklükte, minimum 15 piksel olarak kullanmak faydalı olacaktır. Satır yüksekliklerini font büyüklüğünden birkaç piksel fazla olarak ayarlamak ve paragrafları fazla uzun tutmamak da önemlidir.

 

6. Marka Varlıklarını Toplayın

 

Marka varlıkları; işletmenizin kimliğini temsil eden şirket adı, logosu, favicon ve renk şeması gibi web sitesi öğeleridir. İyi tasarlanmış varlıklar, web sitenizin kalabalığın arasından sıyrılmasını sağlar.

 

Belirli bir yazılıma ihtiyacınız olmadığı için şirket adını ve renk şemasını oluşturmak kısmen daha kolaydır. Ancak, bir logo ve favicon oluşturmak için Photoshop gibi profesyonel bir grafik tasarım aracı gerekir.

 

7. Web Sitenizin Yapısını Tasarlayın

 

Bir web sitesi yapısı, sitenizin sayfalarının gezinme sistemleri ve dahili bağlantılar aracılığıyla düzenlenmesidir. İyi tasarlanmış bir site yapısı, ziyaretçilerin bilgileri kolayca bulmasına yardımcı olur ve arama motoru sıralamalarını iyileştirir.

 

İyi tasarlanmış bir web sitesi yapısı oluşturmak için dikkat edilmesi gereken bazı başlıklar vardır.

 

URL'leri SEO dostu yapın.

 

Sayfa URL'sinde anahtar kelimeler, başlık etiketleri, bağlantı metni ve kategori eklenebilir.

İyi bir URL örneği; www.alanadı.com/kategori/altkategori/sayfaadı

 

Navigasyon menülerini planlayın .

 

Ziyaretçilerin kolayca gezinmesine yardımcı olmak için web sitenizin sayfalarını içeren bir açılır menü oluşturun. Menüleri ana sayfaya koyarak kolayca fark edilmesini sağlayın.

 

Dahili bağlantıları stratejik olarak kullanın.

 

Dahili bağlantılar için açıklayıcı ve anahtar kelime açısından zengin bağlantı metni kullanın. Ayrıca, SEO'yu iyileştirmek için önemli sayfaları birbirine bağlayın.

 

Her sayfanın derinliğini belirleyin.

 

Ana sayfanızdan en fazla beş tıklamayla tüm sayfalara erişilebildiğinden emin olun. Aksi halde ziyaretçiler aradıklarını bulamayacakları için sitenizden ayrılacaklardır.

 

Kategori sayfaları oluşturun.

 

Konuyla ilgili sayfaları gruplandırmak ve bağlamak için kategorileri kullanın. Ayrıca, site yapısını etkilemeden kolayca yeni sayfalar eklemenizi sağlar.

 

Site haritası oluşturun.

 

Web sitenizin yapısını tasarladıktan sonra, arama motoru tarayıcılarının her sayfa arasındaki bağlantıyı anlamasına yardımcı olacak bir site haritası yaratın.

 

 

8. Yayınlamadan Önce Test Edin

 

Yayına almadan evvel, hataları kontrol etmek ve düzgün çalıştığından emin olmak için web sitenizi test edin. Düşük performans gösteren bir siteye ziyaretçiler geri dönmeyeceklerdir. Test aşamasında; site hızı (performans), görsel optimizasyonu, ölü bağlantılar (404 yönlendirmesi), form işlemleri, gezinme seçenekleri (butonlar, bağlantılar), farklı cihaz görünümleri (responsive) başlıklarının hepsinin kontrol edilmesi gerekir. Tüm bu testleri yaparken gerçek ziyaretçi davranışlarına bağlı kaldığınızdan emin olmalısınız. Aksi durumda nasıl işlediğini bildiğiniz bir sitenin sorunlarını tespit edemezsiniz.

diğer yazılar

Yapay Zeka Okuryazarlığı Neden Önemli?

Yapay Zeka Okuryazarlığı Neden Önemli?

Yapay zekanın nasıl çalıştığını anlamanın ve doğru kullanmayı öğrenmenin gerekliliği

Yapay Zeka Öcü mü?

Yapay Zeka Öcü mü?

Yapay zeka gerçekten bir "öcü" mü? Yoksa korkularımız, bu teknolojinin sunduğu fırsatları gölgeliyor mu?