Dosya E-Ticaret .1

Dosya E-Ticaret .1

Dosya E-Ticaret .1

E-Ticaret nedir? E-Ticaret neden önemlidir? Geleneksel ticarete kıyasla avantajları nelerdir?



E-TİCARET NEDİR?

Elektronik ticaret; fiziksel olarak bir araya gelmeksizin, dijital ortamda gerçekleştirilen her türlü ticari faaliyeti kapsayan geniş bir kavram. E-ticarette hizmet ya da ürünlerin sayısal ortamda sunulması ile başlayan akışta satın alma aşamaları da elektronik olarak tamamlanır. Tanıtım, iletişim gibi satın alma öncesi çalışmalar ile ürün ya da hizmet teslimi ve destek / bakım gibi satış sonrası süreçler ise dijital ya da fiziksel olabilir.

   

E-TİCARET TÜRLERİ NELERDİR?

 

B2B (Business to Business)

B2B; işletmelerin birbirlerine satış yapmasını tanımlar. Hammadde tedarikçilerinin üreticiye, üreticilerin toptancılara ya da toptancıların perakendecilere ulaşmalarını ve aralarında gerçekleşen tüm dijital ticari işlemleri kapsar. Ticari kurum ve kuruluşlar içindeki iletişime olanak sağlayan geniş bir ağ olduğu için pazar payı B2C’ye kıyasla daha az olmasına rağmen daha etkin ve kapsamlıdır. 

 

B2C (Business to Consumer)

B2C; işletmeden tüketiciye doğrudan satış için kullanılan tanımdır. E-ticaretten söz edildiğinde genellikle B2C akıllara gelir. En yaygın, pazar payı en yüksek ve en çok hareketlilik olan e-ticaret çeşididir.

 

C2B (Consumer to Business)

Tüketiciler ile işletmeler arasında yaygın e-ticaret akışının (B2C) tam aksine işleyen süreci yani son kullanıcıların firmalara yaptıkları satışları tanımlar. Sıklıkla sosyal medya, bloglar ya da forumlar üzerinden ilerler.

 

C2C (Consumer to Consumer)

Tüketicilerin kendi aralarındaki ticari faaliyetler için kullanılan terimdir. Genellikle açık artırma sistemleri, ikinci el ürün satış siteleri ya da uygulamaları üzerinden işler.

 

B2G (Business to Government)

İşletmelerin devlet kurumlarına yaptıkları satışları kapsayan e-ticaret modelidir. B2G süreci genellikle devlet kurumlarının ihtiyaçları için e-ihale açmaları ile başlar.

 

C2G (Consumer / Citizen to Government)

C2G tüketicilerden / vatandaşlardan devlet kurumlarına doğru ilerleyen akışı tanımlar.  Vergi, ceza, sgk prim ödemesi gibi işlemlerin çevrimiçi olarak yapılması bu başlığa örnek olarak verilebilir.

 

G2B (Government to Business)

G2B modelinde işlem akışı devlet kurumlarından işletmelere doğrudur. Kurumlar ihale yöntemi ile işletmelere elektronik olarak ürün ya da hizmet sağlar.


G2C (Government to Consumer / Citizen)

Devletin vatandaşlarına ürün ve hizmetleri çevrimiçi kanallar aracılığı ile ulaştırmasını tanımlar.

 

G2G (Government to Government)

Devletlerarası işleyen elektronik hizmet akışları için kullanılan terimdir. Örnek olarak devletlerin merkez bankaları arasındaki işlemler verilebilir.

 

B2E (Business to Employee)

Firmaların kendi çalışanlarına genellikle daha düşük rakamlarla sağladığı ürün ya da hizmet satışları için kullanılır.

 

G2E (Government to Employee)

G2E; devlet kurumlarının memurlara yönelik sundukları ürün ya da hizmetleri kapsayan e-ticaret modelidir.

 

M2M (Machine to Machine)

Nesnelerin interneti başlığı altında yaygınlaşması ön görülen, insansız ve direkt makineler arasında kurulacak olan bağlantılar için kullanılan ve henüz alt dallarına ayrılmamış işlemler bütününü kapsar. Örneğin stokta azalan bir ürünün siparişi direkt kontrol sistemi üzerinden verilebilir. Buzdolaplarında azalan ve gerekli olarak tanımlanan bir gıdanın (örn:süt) azalması durumunda insansız olarak ürün siparişinin direkt market sistemine iletilmesidir.

 

E-TİCARET NEDEN ÖNEMLİ?

Geleneksel iletişim, üretim ve ticaretin şekil değiştirdiği, değişimin ise sürekli ve süratli olduğu bir dönem yaşıyoruz. İnternetin günlük hayatlarımıza dokunması ile hız kazanan bu dijital dönüşüm sürecinde alışkanlıklarımız, ifade biçimlerimiz, bilgi edinme yöntemlerimizin değişmesinin yanı sıra alışveriş rutinlerimiz de farklılaştı.

 

Yıllara göre e-ticaret hacimleri incelendiğinde genel ticarete oranla büyümenin düzenli ilerlediğini görmek mümkün. Bu ilerleme ile satın alınan ürünler de çeşitleniyor. Tüketici çevrimiçi kanallar aracılığıyla birçok kategoride aradığı özelliklerde ürüne tedarikçi, fiyat, kalite bakımından geniş bir yelpaze içinde ulaşabiliyor ve konforundan ödün vermeden satın alabiliyor. Bu durumun yarattığı kolaylık tüketicinin sonraki alışverişlerinde de e-ticareti tercih etmesini sağlıyor.

 

E-TİCARETİN AVANTAJLARI NELER?

 

Maliyet

Fiziki bir mağaza açmanın maliyeti ile sanal bir mağazaya sahip olmanın maliyeti arasında büyük oranda fark var. Fiziki bir mağazayı satışa hazır hale getirmek için mekân kiralama / satın alma, dekorasyon gibi harcamaların yanı sıra çoğu zaman yüklü ürün stokuna da ihtiyaç duyulur. Akabinde kira, stopaj, çeşitli faturalar gibi düzenli giderler de eklenir. Sanal bir mağazada ise bu giderlere karşılık gelen alan adı (domain), barındırma (hosting) alanı ve web sitesi oluşturma maliyeti nispeten oldukça düşüktür.

 

Hususi bir web sitesi yayınlamadan, sanal pazar yerlerinde mağaza oluşturarak bu maliyet kalemleri işe başlama sırasında sıfırlanabilir de üstelik. Bazı pazar yerlerinde mağaza kirası, bazılarında komisyon ödense de bu rakamlar genellikle yüksek miktarlarda değildir, satış rakamına yüklü biçimde yansımaz. Bazı kategoriler, ürünler ya da çalışma yöntemlerinde stok tutmakta zorunlu olmayabilir. Hizmet sektöründe de benzer şekilde satış süreçlerinin tamamen çevrimiçi olması maliyet başlığında büyük fayda sağlar.

 

Geniş Müşteri Ağı ve Müşteri Sadakati

Fiziki mağazaların düzenli müşterileri genellikle yakın çevre ile sınırlıdır. Bulunulan bölgede ikamet etmeyen ya da ikamet değiştiren müşterilerin sadakatini sağlamaksa hemen hemen imkânsızdır. Elektronik ortamda ise müşterinin ürünü edinme hızı konusunda özel bir beklentisi yoksa bulunduğu yer neredeyse tamamen önemsiz. Tüketicinin aynı şehirde olması bir yana aynı ülkede olması bile gerekmez kimi zaman. Dolayısıyla daha e-ticaret yolculuğunun başında dahi ulaşılabilecek potansiyel kitle oldukça geniştir.

 

Ancak e-ticarette tüketiciler, satın almak istedikleri ürünler ya da hizmetler konusunda fazlaca seçenek ile karşı karşıyadırlar. Müşteri sadakati ise iyi analizler sonucu doğru bir politika ile sunulacak ürün ve / veya hizmetlerin, satış ve satış sonrası süreçlerinin de dikkatle yürütülmesi ile sağlanabilir.

 

Müşteri Verisi, Raporlaması ve Analiz

Elektronik ticaret, geleneksel ticaretin sağlamasının mümkün olmadığı bir veri seti oluşturur. Müşterilerin cinsiyetleri, doğum tarihleri (dolayısıyla yaş aralıkları), yaşadıkları şehir, kullandıkları gsm operatörleri, çocuk sahibi olup olmadıkları, ilgi alanları gibi bilgileri elinizin altında bulundurur.  Edinilen veriler ile yapılan detaylı raporlamalar ve güçlü analizler sayesinde doğru reklam stratejileri belirlemek oldukça kolay ve direkt hedef odaklı olacağı için nispeten az maliyetli olur.

 

Ayrıca tüketicilerin hangi reklam kanalı ile müşteri olduğu, müşteri olmamışsa satın almaktan hangi aşamada vazgeçtiği gibi bilgiler de edinilen oldukça önemli başkaca verilerdir. Edinilen tüm bilgiler satıcıyı doğrudan hedef kitleye ve hedef kitle içinde satın alma potansiyeli yüksek tüketicilere ulaştırır.

 

7 / 24 Açık Mağaza / Erişilebilir Veri

Fiziki bir mağaza haftanın her günü ve her saati açık olmayacaktır, olsa dahi her saat müşteri bulması pek de olası değildir. E-ticaret satıcıya her an uyanık ve aynı konumda olmama lüksü sunar. Sanal mağazaya 24 saat dünyanın her yerinden ulaşılabilir olması günün her saatinde satış yapabilme fırsatı verir. Verilen siparişlere, nakit akışına, stok durumlarına erişebilmek için de sadece internet bağlantısına sahip olmak kâfidir.

  

Kategori / Ürün Çeşitliliği

Geleneksel ticarette sıklıkla satıcıların sınırlı sayıda kategori ve ürün ile piyasada yer aldıklarını görürüz. Ürün boyutlarına bağlı olarak fiziksel mekân koşulları (teşhir ve stok) , maliyetleri kadar çok sayıda ürün hakkında bilgi sahibi olmanın zor olması da bu durumun başlıca sebeplerinden elbette.

Sanal bir mağazada ise kategori ve ürün sayısı konusunda sınırlı kalmak çoğunlukla satıcının kendi kararına bağlıdır.  

 

Ürün Karşılaştırma, Detaylı Bilgi

Bu başlık daha ziyade müşteri açısından bir fayda olsa da hedef kitleyi doğru okuma, etkin ve yenilikçi stratejiler geliştirme konusunda başarılı olunursa satıcı / hizmet verici için de kendisini ön plana çıkarması için önemlidir. Hatta sıklıkla atlandığı için bu başlığı önemseyenlerin diğerlerinin önüne geçmesi neredeyse kaçınılmazdır.

 

Tüketiciler bir ürün ya da hizmet edinebilmek için fiziki yapılarda yeterli miktarda seçenek göremeyebilir, bilgi sahibi olamayabilir. Bunlar için çoğu zaman fazlaca çaba sarf etmesi gerekir. Örneğin bir ayakkabı almak için kısa sürede onlarca mağaza dolaşmak pek de olası değildir. E-ticaret ise hem ürün / hizmet seçeneği hem de satıcı konusunda geniş bir yelpaze sunar. Tüketici tüm seçenekler içinde uygun olanı bulmak için kendisi açısından önemli ve öncelikli özellikleri karşılaştırabilir. Ürün çeşitliliği çok olan fiziksel bir mağazada çalışan satış temsilcisi mağazada bulunan ürünlerin tamamının tüm özelliklerine hâkim olamayabilir, ancak e-ticaret ürünlere dair detaylı bilgilere erişebilme, dolayısıyla en doğru ürüne erişebilme fırsatı sunar. 

diğer yazılar

Yapay Zeka Okuryazarlığı Neden Önemli?

Yapay Zeka Okuryazarlığı Neden Önemli?

Yapay zekanın nasıl çalıştığını anlamanın ve doğru kullanmayı öğrenmenin gerekliliği

Yapay Zeka Öcü mü?

Yapay Zeka Öcü mü?

Yapay zeka gerçekten bir "öcü" mü? Yoksa korkularımız, bu teknolojinin sunduğu fırsatları gölgeliyor mu?