Fütürizm Nedir?

Fütürizm  Nedir?

Fütürizm Nedir?

Geleceği öngörebilir miyiz? Gelecek hakkında varsayımlarda bulunmak için ne gibi bilgiler edinmeliyiz?


 

Kültür, yaşam biçimi, alışkanlıklar, doğru / yanlış kabulleri, beğeniler, kısacası toplum sürekli değişir. Gelecekçilik bu değişimi görüp; geçmişin bilgisini sindirip, şimdiyi fark edip, geleceği ön görmek ve planlamasında aktif rol almak demektir.

 

Kişilerin, şirketlerin ve dahi devletlerin stratejik kararlar almaları, planlamalarını yapabilmeleri, riskleri ölçebilmeleri ve çekinceleri konusunda gerekli tedbirler alabilmeleri için okunabilir bir geleceğe ihtiyaçları vardır. Fütürizm mevcut bilgiyi kullanarak gelecek senaryoları yaratılmasını sağlar.

 

Senaryolar yaratılırken optimist ya da pesimist yaklaşımlar sergilenebilir, ütopyalar ya da distopyalar kurgulanabilir. Ancak en doğrusu rasyonel yaklaşım ile olumlu-olumsuz tüm verileri ve durumları göz önünde bulundurup gerçekçi bir senaryo ortaya çıkarabilmektir. Hayalleri desteklerken, iyilikçi bir gelecek tasarısı yaparken riskleri de öngörebilmek, uyarılarda bulunabilmek gerekir. Etkin bir yol haritası ortaya çıkarmak için akılcı bir yaklaşım şarttır.

 

Gelecek çalışmaları yaparken zaruri olan bir diğer yeti multidisipliner olmak. İlerici, yenilikçi olmak kadar farklı dallara ait bilgileri de doğru okuyup harmanlamak gerekir. Fütürizmde teknolojik bilgi kadar antropolojik bilgi de kıymetlidir. Yığma, gereksiz bilgiler değil ilgili tüm disiplinlerdeki doğru veriler kullanılarak yapılmalıdır çalışmalar.

 

Gelecek tasavvuru yaparken; iyi olmak, sadece iyinin yanında yer alacak cesareti gösterebilmek, eşitlikçi, adaletli, tarafsız bir bakış açısı ortaya koyabilmek ise en mühimi. Çalışmalarda cinsiyet, ırk, din gibi kişiye özel başlıklar dışarıda bırakılmalı; kamunun, bütünün yararı gözetilmelidir.  

 

diğer yazılar

Yapay Zeka Okuryazarlığı Neden Önemli?

Yapay Zeka Okuryazarlığı Neden Önemli?

Yapay zekanın nasıl çalıştığını anlamanın ve doğru kullanmayı öğrenmenin gerekliliği

Yapay Zeka Öcü mü?

Yapay Zeka Öcü mü?

Yapay zeka gerçekten bir "öcü" mü? Yoksa korkularımız, bu teknolojinin sunduğu fırsatları gölgeliyor mu?